10.27.2008

Konverentsil Pattayas

Teekond Ülemaailmse Evangeelse Alliansi peaasambleele Pattayas Tais ei olnud päris lihtne. Teekonna algus Tallinn-Helsinki läks suhteliselt sujuvalt. Aga Helsingis Bangkoki lennukisse asudes sain aru, kui suure vea olin oma "parima koha" valimisega teinud. Et saada rohkem jalaruumi 10 tunnilisele lennule Helsinki-Bangkok, valisin aisle koha exit ritta --- rohkem jalaruumi. Probleem selgus, kui mu kõrvale tuli mees (rääkis ainult soome keelt), kes oli kolm korda suurem kui mina ja kes ilmselt oli ka nö suuremat kohta otsinud. Nüüd polnud mul seda ruumigi mis minimaalselt vaja! Kas seisan terve sõiduaja püsti? Lennuk oli täis, stjuuardessid otsisid mulle küll vahetuse, kuid seal oli ka väga kitsas. Lõpuks läksin ise ja vahetasin end Soome alliansi juhi Timo Keskitalo kõrvale (kõhna mees!), et siis lõpuks nö normaalsem olukord saada. Lennu ajal magasin vist päris palju, sest kuidagi kiirelt läks see aeg. Ilmselt 2 - 4 tundi magasin kindlasti. Bangkokis oldi meil vastas ja vaatamata tai inimeste inglise keele aktsendi raskusele ---vahepeal tundub, et see polegi inglise keel, saime 2h autosõidu järel Pattayasse, kus hotelli sisse registreerimine ja siis oma tuppa. See hotell on tegelikult nö keskmise tasemega --- mitte nii luks kui olin siin 4 aastat tagasi. Toakaaslaseks on Malta baptistide juht Edward. Avaõhtul oli mitmeid tervitusi Tai riigi ja linna esindajatelt jne. Ilm on pilves ja sajab (kuigi 30 kraadi sooja).
Pühapäeval oli armulaud (communion) küll kavas, kuid kuna kõik istuvad saalis laudade ümber kogu aja (10 in ühe laua ümber), siis oli laudadele pandud taldrik oblaadidega ja taldrik pisikeste armulauatopsidega. Räägiti Ladina-Ameerika eri riikide delegaatide poolt, kuidas 100 aastat tagasi evangeelium Ladina-Ameerikase jõudis (??) ja siis öeldi, et pakume üksteisele oblaade ja topsikuid ja sööme ja joome seda. Selleks ajaks olin juba ukse juures ja kahjuks sellel tseremoonial ei osalenud. Meeldiv oli aga hommikuse sõnumi esitaja - Toronto Rahvaste koguduse (4000 liiget) pastori dr Price´i jutlus, mis oli tõesti hea.
Peale pühapäeva on esmaspäeval nende ridade kirjutamise ajal ettekanded --- erinevatel teemadel. Väga lähedastest inimestest on hea kohata Tolikut koos naisega Kiievist. Ta tegeleb oma kirikusüsteemis kirikuehitusega, mis on tegelikult suur spordikompleks + hotell + saal kirikuteenistuste jaoks. Multimiljoniline projekt Kiievis!
Pattaya konverentsil on väga silmatorkavalt suur osa naistel --- sessioonide juhtidena jne. Üks suur väljapanek kõneleb organisatsioonist --- piibellik võrdsus ---- ilmselt on see evangelikaalide variant liberaalide naisfeminismist. Ka esmaspäevast praegust sessiooni juhib üks kena daam Kanadast. Praegu (27.10) trükin seda teksti --- laval on nahast tugitoolid, intervjueeritakse inimesi. Lava -- "elutuba", saal "kohvik". Kas on see innovatiivne? Ei oska öelda. Igatahes praegusel hetkel suur osa delegaate küll igavleb seda "elutoa" diskussiooni jälgides.
Jätkus nn World Cafe stiilis gruppide tegevus aruteludega ümber laudade.
Õhtupoole järgnesid ettekanded ja taas õhtusöök ning õhtune sessioon, mille järel kõikidele delegaatidele lisaks eelmisel õhtul kingitud sallile Tai Alliansi poolt kingiti veel kott korvpallidega - kõikidele 500 delegaadile. Samuti vahetasime koos oma toakaaslasega tuba --- kuna jätkuvalt dusshi all käimise ajal jooksis vesi põrandale. Nüüd oleme uues toas --- ja kõik on selles osas OK. Täna hommikul (28.10) hommikul jätkus konverents hommikuse sessiooniga vaesuse teemadel. Millegipärast on nüüd pikka aega sessioonide ja plenaaristungite juhid kõik naised olnud, eile oli juttu, et pole vaja naistetööd, siis peaks ju meestetöö ka olema --- vaid naised peaksid "piibellikus võrdsuses" koos meestega olema.

Kommentaare ei ole: