8.24.2008

FEET konverentsil Berliinis - II

Pühapäeva hommik. Kirikukellad helisevad päris pikalt ja päris kõvasti. Hommikusöögi järel lahkub kogu seltskond Berliini -- kirikusse ja vaatamisväärsustega tutvuma. Mina ootasin ära isa Dennis Santiago, et minna Karismaatilise Episkopaalkiriku teenistusele. Sõitsime Püha Eduardi katoliku kirikusse, mida siinnne CEC kogudus kasutab. Kena missa oli! Peale missat veel osadussööma-aeg kõrvalhoones kohaliku koguduse inimeste ning missal olnud isa Manfred von Beineniga. Siis läksime kolme preestriga koos Berliini kesklinna veidi vaatama (ühes vägevas kelderkohvikus sai oldud mõnda aega), siis vaatasime linnas taas ringi, eriti Potsdami platsil, mis on täis ehitatud võrratult ilusaid uusi kõrghooneid. Siis sõime lõunat ühes toredas restoranis ning isa Dennis tõi mind taas ära konverentsikeskusesse Woltersdorfis.
Esmaspäev 25.08 algas hommikupalvusega, mida viisid läbi kolm daami. Järgnes hommikusöök ja siis vaimulik sisejuhatus "Magnificat´i" alusel. Järgnes professor Pierre Berthoud´i (Aix-en-Provence, Prantsusmaa) ettekanne "Spiritualiteedi mõistmisest". Kahjuks jälle üks igav ettekanne! Midagi pole parata. Pärast kohvipausi oli diskussioon, mis veidi põnevam. Ikka on see kokkutulek suuremas osas kalvinistide ja baptistide rida --- sorry, kuid mina ei kuulu kummassegi seltskonda! Lõunasöögi ajal oli selle eest aga väga põnev vestlus ühe praktilise teoloogia professoriga Stavangeri Misjoni- ja Teoloogiakoolist. Pealelõunane ettekanne dr Ian Randalli poolt (Ühendkuningriik) oli küllalt põnev - "Evangelikaalse spiritualiteedi taasavastamine". Siis järgnes õhtusöök ja FEET'i nö aastakoosolek, kus mul paluti alguspalve teha. Uueks esimeheks (2008-2014) valiti prof dr Pierre Berthoud, taas üks prantslane. Sellega päev lõppeski. Peale seda oli tükk aega mitmest paigast tulevat lärmi kuulda. Kuidagi ägedaks läks koosolemine -- mõned nõupidamisruumid muutusid kui pub´ideks, peamiselt saksa kommete kohaselt joodi õlut. Ilmselt küllaltki lõbus oli neil seal koos olla. Mõned jõid ka veini. Mina ikka klassikaliselt --- kokakoolat.....
26.08. Hommikusöök ja siis asjad toast välja. Nii et varane check-out, kui kirikukeskuse puhul nii öelda võiks. Hommikune vaimulik osa ja viimased loengud enne konverentsi lõppu. Kuigi ettekande katoliku spiritualiteedist pidi tegema Praha kardinal Miroslav Vlk, tervislikel põhjustel ta seda ei saanud teha, haiglast saatis videotervituse. Ettekande tegi Praha lähistel asuva karmeliitide ordu ülem, isa dr Pavel Vojech Kohut. Ilus ettekanne oli! Ainus probleem -- kohutavalt veniv ja kohutavalt pikk. Tundus, et lõppu ei tulegi. Karmeliidi munk muudkui rääkis ja rääkis ja rääkis..... Sellele järgnes kohvipaus ja siis arutelu. Lühike arutelu. Mõned küsimused. Isegi katoliiklased ei ole kohustatud Neitsi Maarjat eriliselt austama --- see on küll võimalus, mida paljud teevad, kuid see pole kohustuslik. Neitsi Maarja austus on sama kui teiste pühade austus, Neitsi Maarja pole mitte latreia --- see on ainult Jumala poole. Siis toimus kokkuvõte tervest konverentsist - dr Lalleman ja dr Cerny. Tsiteeriti mitmeid inimesi, kes olid kommenteerinud antud konverentsi tulemusi. Kuidas mõista evangelikaalset spiritualiteeti ja kuidas seda ellu viia? Lõpupalve dr Cerny poolt ja lõunasöök ning konverents läbi oligi. Tagasiteekond Eestisse kulges ilma komplikatsioonideta.

Kommentaare ei ole: